mediestudier

Vem är läsaren TT?

Posted in journalistik by Arash Mokhtari on 04 november 2009

Med tanke på hur välspritt TTs material blir är det förvånansvärt att journalistiken inte ser så bra ut som den borde. Den här gången sprider TT den härliga rubriken : ”Invandrare ska lära sig våra värden”. Vem tänker sig reportern är läsaren egentligen? Bara de som har ”våra värden”? Vilka är de ”invandrare” som det talas om? Snacka om att bidra till ett vi och dom-tänkande.

Artikeln är bland annat publicerad på Aftonbladet, Borås tidning, Västerbottens-kuriren.

Tagged with: , ,

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] responses hemsida då inte uppdaterats sedan i februari och varför Arash Mokhtari bloggar på Sim(o)s medieblogg istället för på sin egen sida? Journalisten kallar Quick response för ett nätverk. Det är det […]

    • Arash Mokhtari said, on 11 november 2009 at 14:30

      Om ni tror att namnet Quick Response hindrar mig från att bli hotad eller få obehagliga mejl och brev så tror ni tyvärr fel.

      Jag förstår varför ni har valt att vara anonyma, men det går tyvärr inte att förneka att det är de oseriösa som döljer sig på nätet (tänker främst på alla obehagliga, främlingsfientliga och islamhatande bloggare). Att ni också är anonyma innebär att ni inte direkt bidrar till den transparens som behövs för att föra en diskussion.

      Åter igen: jag hade refererat till er om jag hade publicerat mitt inlägg efter att ha läst något på er blogg. Och jag kan inte rå för att journalister valde mitt anspråklösa inlägg före ert längre mer utvecklade. Men, som ni säkert vet, så kommer ordet ”credd” från ”credibility”, alltså trovärdighet. Kanske är det det här som briser i ert fall. Vilket leder mig till det jag skrev tidigare: anonymitet ger inte trovärdighet.

      Låt oss vara tydliga med det här: Quick Response är inte ”min sida” och jag skulle aldrig jämföra det som jag skrev på Mediestudiers blogg vid en ”granskning”. Det vore att nedvärdera alla duktiga journalister som har lagt ner tid och möda på att skriva seriöst granskande artiklar för Quick Response.

      En korrekt och schysst granskning handlar om att föra en diskussion med journalister, att låta alla parter komma till tals. Det här är något som Quick Response inte har resurser till, tyvärr.

      De formuleringar som ni refererar till och som finns på sajten ligger kvar därför att:
      1. Artiklar som har publicerats på Quick Responses sajt utgår från formuleringarna och det perspektiv som beskrivs (därför vore det konstigt att plocka bort texten, så länge artiklar också finns kvar).

      2. Ambitionen är att försöka få tillbaka Quick Response på banan igen, helst med fler medarbetare än tidigare år.

      Mitt jobb som projektledare innebär att jag är ansvarig för att hela tiden anpassa verksamheten efter resurserna jag får (oavsett hur mycket jag ogillar besluten som har fattats.) Att då stirra sig blind på Quick Responses metod (journalistik) som ni gör, istället för att titta på målet och syftet (en kvalitativ diskussion inom journalistkåren) är för mig konstigt.

  2. […] responses hemsida då inte uppdaterats sedan i februari och varför Arash Mokhtari bloggar på Sim(o)s medieblogg istället för på sin egen sida? Journalisten kallar Quick response för ett nätverk. Det är det […]

    • Arash Mokhtari said, on 09 november 2009 at 13:33

      Först och främst: jag skrev blogginlägget onsdagen den 4 november. Som jag kan se det så skrev ni ert inlägg dagen efter. Så frågan är vem är det som ska ”credda” vem? Självklart hade jag refererat till er om jag kände till er blogg och hade inspirerats av något ni hade skrivit.

      Att ni har dragit slutsatsen är Quick Response är nedlagd är tråkigt, men det är er slutsats. Quick Response håller fortfarande i föreläsningar och märks i debatten. Att artiklar publiceras är bara en del i hur Quick Response jobbar. Och anledningen till varför det inte har publicerats artiklar är för att Quick Response saknar redaktör på grund av nerskärningar, arbetet under det här året har därför behövts anpassas efter förutsättningarna.

      Om Quick Response läggs ner kommer det att framgå tydligt på sajten.

      Att jag bloggar här handlar helt enkelt om att jag fick ett erbjudande av Sim(o)s Torbjörn von Krogh. Quick Response har ingen egen blogg.

      Jag hoppas att ni har fått svar på era frågor.

  3. Torbjörn von Krogh said, on 05 november 2009 at 20:54

    Här är ytterligare några av de tidningar som publicerat TT-telegrammet och TT-rubriken:
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/invandrare-ska-lara-sig-vara-varden-1.988449
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3753535.svd
    http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.242582-invandrare-ska-lara-sig-vara-varden

    • Arash Mokhtari said, on 05 november 2009 at 23:22

      Har samlat alla tidningar som publicerade artikeln i den här listan:

      aftonbladet.se
      Svenska Dagbladet
      dn.se
      gp.se
      sydsvenskan.se
      ttela.se
      folkbladet.se
      hn.se (Hallands Nyheter)
      Metro
      bt.e (Borås Tidning
      vk.se (Västerbottens-Kuriren
      karlskoga-kuriren.se
      blt.se (Blekinge läns tidning)
      gd.se (Gefle Dagblad)
      kuriren.nu (Norrbottens-Kuriren)
      norran.se (Norra Västerbotten Tidning)
      na.se (Nerikes Allehanda)
      trelleborgsallehanda.se
      gt.helagotland.se
      corren.se (Östgöta Correspondenten)
      op.se (Östersundsposten)
      unt.se (Upsala Nya Tidning)
      dt.se (Dalarnas Tidningar)
      hd.se (Helsingsborgs Dagblad)

  4. Torbjörn von Krogh said, on 05 november 2009 at 17:20

    Journalisten har uppmärksammat kritiken av TT-rubriken:
    http://www.journalisten.se/artikel/21194/tt-angrar-rubrik-om-invandrare

    Det har även Medievärlden gjort:
    http://www.medievarlden.se/arbete-a-metoder/2-arbete-a-metoder/10448-1545-vilkas-vaerden-aer-vara-mats-johansson-redaktionschef-tt

  5. Arash Mokhtari said, on 05 november 2009 at 15:45

    Först och främst vill jag tacka för svaret.

    För mig hade rubriken varit godtagbar om citattecken hade suttit runt begreppen ”invandrare” och ”våra”. Som det ser ut nu är det TT som talar om ”invandrare” och ”våra” värderingar och inte regeringen. Dessutom lierar sig reportern tydligt med regeringen genom att inte ifrågasätta Sabunis hävdanden. Bra frågor att ställa till integrationsministern hade varit:

    * Vilka ”invandrare” är det som ska lära sig ”våra” värderingar?
    * Hur kan jämställdhet vara en svensk värdering när Sverige är ojämställt?
    * Hur kan man kontrollera att ”invandrarna” har tagit till sig kunskapen?
    * Hur kan man lära ut värderingar?

    • Sixten said, on 06 november 2009 at 19:56

      Rubriken är helt klar och helt godtagbar ty …

      Vilka är de som företrädesvis läser svenska tidningar? Svenskar som prenumererar på en morgontidning? Eller …??? De som är naturaliserade svenskar som lärt sig det svenska sättet att få en morgontidning i brevlådan redan kl 04-05? Alla som känner sig bo i sitt hemland – nytt eller gammalt – och har rutinen att läsa tidningen före jobbet?

      Här är det giltigt med ‘vi’, ‘oss’ och ‘vår’.

      Vilka är de som får sina flesta nyheter per parabol? Och som aldrig läser svenska tidningar? Kanske inte förstår svenska heller.

      Vad som menas med ”våra värderingar” är bara dumt att fundera över – alla vet vad som menas: urgamla, svenska värderingar som tagit sig uttryck i seder, bruk och lagar och som de flesta ursvenskar respekterar och tar för givna.

      Sverige är inte olikt sin omvärld i sin syn på jämlikhet – och här liksom i omvärlden saknas det jämställdhet av naturliga och sociala skäl. Inget konstigt, om än inte rättvist, med det.

      Och din tredje fråga om kunskapskontroll: Här ska ingen kontrollera om någon tagit till sig kunskap om vår svenska värdegrund! Det är ”invandrarna” som har skyldighet att kontrollera sig själva om de har förstått och kan acceptera den eller låta bli och …

      Man ska kunna leva i fred även om man inte tycker exakt detsamma som sin granne. Och tycker man riktigt illa om sin granne ska man inte bruka våld utan söka försoning. Det är kanske man själv som har fel och grannen rätt. Annars är det bättre att man letar efter en annan lägenhet.

      Värderingar är inget som man kan lära ut – men lära in. Det bästa sättet att lära känna andra människor och deras värderingar är att söka sig till andra människor med fredligt sinne – inte att avskärma sig och isolera sig, inte att såsom gäst vägra ta in sitt värdsfolks regler och försöka förstå. Att lära sig vad som gäller och inte framhärda. Då är man inte välkommen tillbaka till det huset.

      • Arash Mokhtari said, on 09 november 2009 at 13:17

        Det är uppenbart att du lever i en värld fylld av förutfattade meningar kring det allra mesta, inte minst vilka som läser tidningar, vem som är ”svensk” och vem som är ”invandrare”.

        Journalister bör spegla verklighetens alla nyanser och inte reproducera de ensida, fasta och falska föreställningar som sådana som du har.

        Det hade varit intressant om journalisten frågat integrationsministern vad vi ska göra med etniska svenskar som inte accepterar ”svenska” värderingar.

  6. Torbjörn von Krogh said, on 05 november 2009 at 12:45

    SVAR FRÅN TT:

    ”Håller med om att rubriken inte blev bra och att den borde ha formulerats annorlunda.

    Texten handlar om förslaget att ge nyanlända till Sverige en särskild orientering om det svenska samhället.

    Rubrikens innehåll är hämtat från det sista uttalandet i texten av Nyamko Sabuni där hon bland annat talar om att ”det är viktigt att de värden vi förmedlar till barnen i skolor också ges till dem som kommer till Sverige i vuxen ålder”.

    Vi borde utifrån detta ha valt en annan och inte lika trubbbig formulering och helst också gjort det tydligt att uttalandet var hämtat från integrationsminister Nyamko Sabuni.

    MATS JOHANSSON
    redaktionschef TT”

  7. Torbjörn von Krogh said, on 05 november 2009 at 0:06

    Jag har skickat frågan vidare till fyra olika personer i TT:s ledning. Jag hoppas någon av dem svarar här på bloggen.


Kommentarer är stängda.