mediestudier

Forskarfråga: Vad ska en bok om journalistik ta upp?

Posted in journalistik, medieetik, medieforskning, mediehistoria, medieutveckling by Torbjörn von Krogh on 27 november 2013

michael k   Medieforskarna Michael Karlsson (bilden) vid Karlstads universitet och Jesper Strömbäck vid Mittuniversitetet i Sundsvall planerar en antologi (på Studentlitteratur) om journalistik och vill gärna ha synpunkter på innehållet från mediebransch och medieanvändare.

Arbetsnamnet är ”Handbok i journalistikforskning” och syftet är ”att boken ska ge en heltäckande bild av vad forskningen visar när det gäller journalistiken, dess historia och profession, dess produktionsförutsättningar och genrer, och hur journalistiken påverkar och påverkas av samspelet med det omgivande samhället, publikerna, politiken, ekonomin och tekniken”.

Boken är tänkt att innehålla följande sektioner:

– Journalistiken och journalisterna

– Journalistiken och dess etiska och normativa grunder

– Journalistiken och hur dess innehåll formas

– Journalistiken och dess olika genrer

– Journalistiken och publiken

– Journalistiken och digitaliseringen

– Journalistiken och samhället

– Journalistiken och framtidens medielandskap

Jag har mejlat några frågor till Michael Karlsson om projektet:

• Varför vill ni göra denna bok?

– Det saknas en bok som försöker ta ett helhetsgrepp kring just journalistikforskningen. Ofta är journalistiken med som en del i böcker om medier och kommunikation men står aldrig i centrum. Nu kan vi inkludera fler områden och gå djupare inom dem.

• Varför just nu? Något särskilt skäl?

– Egentligen inte. Behovet har funnits länge men det är först nu som någon haft tid/ork att sjösätta det skulle jag tro. Responsen från våra kollegor har varit snabb och mycket god så det finns nog ett uppdämt behov av en bok av detta slag.

• Finns det någon internationell förebild?

– Internationellt så har det blivit allt vanligare med handböcker inom alla forskningsområden. I vårt specifika fall är vi inspirerade av ”The Handbook of Journalism Studies” (2009) av Thomas Hanitzsch och Karin Wahl-Jorgensen.

• Vilken/vilka är bokens målgrupp/grupper?

– Den primära målgruppen är studenter på journalistutbildningar men forskare, studenter inom andra områden, bransch och en intresserad allmänhet är sekundära målgrupper som kan ha nytta av boken.

• Du har nyligen medverkat i antologin ”På väg mot medievärlden 2020”, också på Studentlitteratur. Vilket förhållande har den nya boken till den existerande?

– En viss överlappning finns men här kan vi fördjupa oss på ett annat sätt i exempelvis; journalistiska genrer, automatiseringen inom journalistiken, journalistisk etik, normer och värderingar, relationer till källor, journalistutbildningar och den journalistiska professionen för att nämna några områden. ”På väg mot medievärlden 2020” handlar ganska lite om journalistik och mer om medier i en vidare bemärkelse.

• Var ska tyngdpunkten ligga? På svensk forskning (insatt i en internationell ram) eller på internationell forskning (med svenska fotnoter)?

– Tyngdpunkten ska ligga på de vedertagna och senaste forskningsresultaten och teorierna vilket innebär att ett internationellt anslag är nödvändigt. Sedan kan givetvis svenska exempel användas som illustrationer.

• Hur står sig svensk journalistikforskning i ett internationellt perspektiv?

– Den står sig bra. Under de senaste 5-10 åren har det skett en kraftig internationalisering av svensk medieforskning. På internationella konferenser och i tidskrifter finns nu för tiden en stark svensk representation.

• Du och Jesper Strömbäck har gått ut med ett upprop till hugade kapitelskribenter på landets universitet och högskolor. Vilken input vill ni ha i det här skedet från mediebransch och medieanvändare?

– Framförallt vilka frågor och områden som är viktiga att inkludera i en bok av det här slaget utifrån historiskt, samtids- och framtidsperspektiv.

Michael Karlsson är docent i medie- och kommunikationsvetenskap. Han har gett ut boken ”Nätnyheter” på Sim(o), 2010, sitter i Sim(o)s styrelse och kan kontaktas på sin mejladress:

michael.karlsson[at]kau.se

Jesper Strömbäck är professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Han har gett ut flera arbeten på Sim(o), senast ett kapitel i ”Räkna med nyheter”, 2013. Mejladress:

jesper.stromback[at]miun.se

Kommentarer inaktiverade för Forskarfråga: Vad ska en bok om journalistik ta upp?