mediestudier

Prisade studentuppsatser pekar på behovet av fördjupad journalistisk debatt

Posted in journalistik, källkritik, medieetik, medieforskning, medieutveckling, nyhetsvärdering by Torbjörn von Krogh on 11 november 2010

Nina Glans, Kenth Andreasson och Per Nygren

Den vinnande uppsatsen om bevakningen av Sverigedemokraterna dokumenterar en viss vilsenhet inom journalistkåren om vilka principer som ska gälla: den gamla vanliga nyhetsvärderingen (som också innehåller element av personifiering, förenkling, polarisering med mera) eller en speciell värdering, mera ”vaksam”.

prisseminariet på JMG i Göteborg diskuterades uppsatsens resultat av publiken och av en erfaren panel: Sveriges Radios kanalchef i Göteborg Nina Glans, Göteborgs-Postens tidigare biträdande ansvarige utgivare Kenth Andreasson och GP:s grävveteran Per Nygren.

Nina Glans beskrev situationen på sin redaktion som en process som gått från osäkerhet, hur ska vi agera, till en konsensus om att SD ska bevakas som alla andra partier av samma storlek. Per Nygren frågade retoriskt varför man skulle ha särskilda tumregler för saker som man inte tycker om. Kenth Andreasson försvarade en ‘extra kritisk’ bevakning av en ‘extra utmanande’ politik. Kanske kan diskussionen om SD-bevakningen också fungera som en exemplifierande väckarklocka för medielogikens avigsidor?

Även den andra uppsatsen, den om skillnaderna mellan engelska och svenska journalisters syn på namnpubliceringar, ledde till en eftertänksam diskussion. Pendeln svänger i Sverige från 60-talets namns nämnande, till 80/90-talens återhållsamhet, till dagens på nytt ökande publicering av namn på misstänkta brottslingar och offer/anhöriga.

Panelen förutsåg en fortsatt ökande namngivning och pekade bland annat på nätets och internationaliseringens betydelse. I England kunde möjligen spåras ett ökat intresse för att diskutera följder av tidiga namnpubliceringar, men de intervjuade journalisterna visade överlag mer omsorg om källkritik än om tänkbara konsekvenser. Såväl svenska som engelska journalister föreföll tidigare trygga i förvissningen om att just deras praxis var ‘rätt’.

Men nu bryts etablerade synsätt upp. Behovet av en fördjupad diskussion om vilka principer som publiceringar bör utgå från ökar. Det är en slutsats som kan dras av båda uppsatserna.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Prisade studentuppsatser pekar på behovet av fördjupad journalistisk debatt

%d bloggare gillar detta: