mediestudier

Uppsatser från JMG prisas av Sim(o)

Posted in journalistik, källkritik, medieetik, medieutveckling, nyhetsvärdering by Torbjörn von Krogh on 11 oktober 2010

Varje år delar Sim(o) ut ett stipendium till en uppsats inom journalistik eller medie- och kommunikationsvetenskap. De som vill komma ifråga för bedömning skickar in sina uppsatser och sedan väljer en jury inom Sim(o)s styrelse ut det arbete som man vill premiera.

I år går stipendiet till Nina Brisman, Linn Duvhammar och Sara Holmberg på Journalistprogrammet vid Göteborgs universitet, JMG, för uppsatsen ”Som alla andra? En studie om hur svenska journalister vill bevaka Sverigedemokraterna”. Uppsatsen kan hämtas från Sim(o)s hemsida och motiveringen framgår av pressmeddelandet.

Av uppsatsen framgår bland annat att åsikterna varierar bland redaktionsledare och journalister om det behövs en särskild policy för bevakningen av SD eller om partiet ska bevakas ”som alla andra”.

Sim(o) uppmärksammar också uppsatsen ”I allmänhetens intresse? En jämförande studie av elva svenska och brittiska morgontidningsjournalisters inställning till namn- och bildpublicering” med ett hedersomnämnande. Den är skriven av Elin Hellström och Frida Jakobsson, också de vid Journalistprogrammet på JMG, och kan laddas ner här.

Författarna har konstruerat olika scenarier med varierande grad av offentlighet runt inblandade personer och ber svenska respektive brittiska journalister resonera kring motiv för och emot namnpublicering. Intressanta skillnader vad gäller synen på allmänintresse, hänsyn till anhöriga och omsorg om fakta framkommer.

Båda uppsatserna presenteras och diskuteras vid ett seminarium på JMG i Göteborg den 9 november kl 13.15 till 15.00. Anmäl att du kommer till info@mediestudier.se senast 5 november.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Uppsatser från JMG prisas av Sim(o)

%d bloggare gillar detta: