mediestudier

Almedalen 1: Medier, politik och bilder

Posted in journalistik, källkritik, medieutveckling, nyhetsvärdering, sociala medier by Torbjörn von Krogh on 04 juli 2010

På söndagen drog årets Almedalsvecka igång. Programtidningen är på 104 sidor och innehåller närmare 1400 seminarier. Många av dem bevakas och refereras på bloggar, i tweets och med livesändningar på arrangörernas webbplatser.

Tidningsutgivarnas första seminarium handlade om villkoren för politisk journalistik. Är det medierna eller partierna som styr över innehållet? Professor Lars Nord vid Mittuniversitetet svarade att båda gör det: partierna har stort inflytande över vad som tas upp (vilka ämnen) och medierna bestämmer hur de tas upp (hur ämnena gestaltas). Exempelvis utser medierna tidigt vilka partier som är troliga vinnare, vilket sedan kan påverka nyhetsvärderingen av deras aktitiveter.

Gudrun Schyman, FI, och Fredrik Federley, C, kritiserade medierna för att göra kommersiella respektive moraliska tolkningar av partiernas utspel. Sydsvenskans politiska chefredaktör Heide Avellan betonade redaktionernas granskande insatser.

På min fråga om inte partiernas och mediernas aktiviteter på nätet ger större möjligheter för den intresserade att följa politikens sakfrågor svarade panelen i huvudsak ja; Lars Nord invände att detta gäller just för de intresserade. Bevakningen av sakfrågor minskar i breda medier.

På ett senare seminarium diskuterades bildens roll i krigsrapporteringen. Arrangör ‘Säkerhetspolitiskt sommartorg’ som är en bred sammanslutning av myndigheter och organisationer som Försvarsmakten, Röda Korset, Amnesty och Svenska Freds.

Filmaren Don Titelman, fotografen Martin von Krogh och utvecklingsredaktören/professorn Per Lindström diskuterade bland annat vilken inverkan fotografen har på bildens tillkomst och utformning. I takt med att allmänhetens fotograferande utnyttjas allt mer av medierna måste den professionelle fotografen anstränga sig ännu mer än tidigare, var en av slutsatserna.

Fotnot, för fullständighetens skull: Lars Nord är min handledare, Martin von Krogh är min son.

Kommentarer inaktiverade för Almedalen 1: Medier, politik och bilder

%d bloggare gillar detta: