mediestudier

Låt det kosta att koda

Posted in Uncategorized by Lars Ilshammar on 24 mars 2010

Stängarna är på offensiven igen. Alltfler TV-bolag sänder krypterat i det digitala marknätet (DVB-T) och låser därmed in sina program. Krypteringen gör sedan att man kan ta bra betalt av tittarna. Nu senast var det Axess-TV som drog för kodgardinen för några veckor sedan. Var det så marknätet var tänkt?

Hela det digitala marknätet har en gång i tiden byggt och betalats till större delen med TV-licenser och skattemedel. Det borde ligga i allas politikers intresse att människor får själva välja vilka TV-kanaler man vill se på. Inlåsning leder till minskad valfrihet och är därför av ondo.

Många klagar redan på ofriheten att plocka ut just de kanaler som de är intresserade av. De färdigförpackade programpaket vi tvingas beställa idag har inget att göra med vad vi verkligen vill se. Ändå ökar hela tiden antalet krypterade kanaler som man inte kan få in utan att betala extra i det digitala marknätet.

Orsaken är förstås att det lönar sig rejält för TV-bolagen att sända krypterat jämfört med att sända okrypterat. ComHem, ViaSat och Canal Digital krypterar sina sändningar för att göda sin egen ekonomi, inte för att nå flera tittare eller för att bidra till ett mera mångfaldigt medielandskap.

Det är den ekvationen som måste ändras om det digitala marknätet ska kunna bli som det var tänkt. Därför ett konkret förslag på själva Public Service-dagen: gör det mera olönsamt att sända krypterat i marknätet. Ta ut betydligt högre avgifter av de TV-bolag som väljer att kryptera sina sändningar.

En sådan politisk lösning skulle både kunna stärka konkurrensen mellan olika aktörer, öka tittarnas valfrihet och på sikt skapa bättre programinnehåll. Dessutom träffar den syndarna där det svider mest – i plånboken.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Låt det kosta att koda

%d bloggare gillar detta: