mediestudier

Barn i slöja?

Posted in medieetik, mediekritik by John Ahlmark on 17 februari 2010

I SVT:s barnprogram sändes imorse ett inslag där huvudpersonen var en flicka i heltäckande kläder, bara ansiktet syntes av hennes kropp. SVT bistod henne i förberedelserna för att överraska sin kompis med en god arabisk måltid. Även kompisen var på samma sätt höljd i tyg. Flickorna var 8 år gamla.

Frågan om hur religiösa och kulturella seder, symboler och dogmer ska speglas i public service kan man närma sig från olika håll, alla på sina sätt rimliga. Kanske ska redaktionen helt bortse från hur folk väljer att klä sig? Kanske ska man undvika att komma med ett TV-team till en kulturell miljö där ens närvaro med största sannolikhet bidrar till att folk måste dölja sig (eller klä av sig, för den delen)? Är det värdefullt att aktivt spegla just de kulturella miljöer som står i centrum för integrationsdebatten, och med redaktionens insatser visa tittarna att de pratar och beter sig som vanligt folk (bortsett från de aspekter där de inte beter sig som vanligt folk, alltså)?

Det är klart att folk som tror att muslimer har horn fick chansen att få sin uppfattning något reviderad. Men andra effekter torde vara att familjer från samma kultur som flickornas i morse, fick anledning att fundera på om de beter sig alltför lössläppt när de INTE höljer sina småflickor. Mer liberala muslimer kunde känna att den offentliga bilden av deras religion av SVT förflyttades ytterligare en bit mot det extrema.

Kommentarer inaktiverade för Barn i slöja?

%d bloggare gillar detta: