mediestudier

Pressbilden lever

Posted in mediehistoria, nyhetsvärdering by John Ahlmark on 19 januari 2010

.

Ibland kan pressbilder i den allra enklaste genren fånga något väsentligt. Förra veckan uppvaktade tre fackliga centralorganisationer arbetsmarknadsministern med krav rörande a-kassan. En medföljande fotograf tog en bild av sällskapet, som poserade. Den blev fantastisk. Men först – hur ser fackligt arbete ut i andra jämförbara länder?

På de flesta ställen är andelen anställda som är med i något fackförbund mycket lägre än i Sverige. De är dessutom med i olika fackförbund, vilka konkurrerar om själarna. Ofta har förbunden också rötter i revolutionära läror, eller åtminstone associerade efter en höger-vänsterskala, och det från centrala funktioner ända ned till lokal nivå.

Sådana omständigheter belönar knappast den fackföreningsledare som manar till ansvarstagande, långsiktighet, goda förhandlingar och resultat genom goda argument. Åtminstone inte om någon annan fackförening demonstrerar, bränner bildäck och talar från barrikaderna. Eftersom politikerna med lag reglerar större delen av arbetsmarknadens regleringar, är det lobbyismens språk som man använder, med den speciella maktdialekten. Så ser en lätt – ja, lätt! – förgrovad beskrivning av fackliga aktiviteter i många länder i vår omvärld.

I torsdags lämnade alltså de högsta svenska fackliga företrädarna en gemensam bunt med underskrifter från folk som tycker att ”taket” i a-kassan är för lågt. Tänk er hur en sådan situation sett ut på flertalet huvudstäder: staket, poliser, talkörer, signalhorn, fackliga ledare och politiker som alla ser ut som mästare på arga leken, medan vassa repliker byts formellt och kort, innan politikern (eller dennes företrädare) återgår till säker mark bakom decimetertjockt glas.

I Sverige funkar det annorlunda. Jag tror att flertalet fackmedlemmar gillar det. De som skrev under uppropet också. I sak tror jag att det dessutom funkar bättre att tilltala politiker i frågor man är oense om, utan att förtiga de många frågor där man delar värderingar och lösningar. Men sällan får detta förhållande en lika övertydlig blixtbelysning som i pressbilderna från i torsdags: Alla ler. Ministern verkar mysa. Uppropet påminner om en present, med röd rosett. Pressbilden lever, även i dess enklaste form!

Foto: Peter Rosén

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Pressbilden lever

%d bloggare gillar detta: