mediestudier

Schabloner när det smäller

Posted in Uncategorized by John Ahlmark on 18 januari 2010

Några felaktiga uttryck återkommer ständigt i massmedierna. Deras schablonkraft gör att stressade reporterfingrar tycks skriva dem automatiskt, framför allt när händelsen som ska skildras är dramatisk – inte minst när någon använt vapen. 

Om någon skjuts ihjäl, utan att duellens ridderlighet tycks ha förelegat, beskrivs offret som ”avrättat”. Vad är det för fel på mord? Har det ordet fått plats som ständigt prefix istället? En vecka läste jag löp om både en ”mördarbuss” och en ”mördarost”.  Varken bussen, som framförts vårdslöst och kört över folk, eller osten, som innehöll någon trist bakterie, hade förstås med mord att skaffa. Kan vi inte få behålla ”avrätta” till de tillfällen då stater tar folk av daga inom sin rättsskipning?

Allt kraftigare än en luftpistol tycks betraktas som ”grovkalibrigt”. Varför måste detta ord ständigt vara med? Och om det måste det, kan vi väl börja använda det för att beteckna stora vapen, som kanoner och liknande. Nästan allt man kan hålla i händerna, såsom pistoler, gevär och kulsprutor, är per definition finkalibriga, även om reportern tycker att detta är en trist omständighet. Skriv en mening till om blodet på gatan istället, är det inte nästan ljusrött?

En sista näsvishet – ”som en krigsskådeplats!” En hel del journalister har sannolikt befunnit sig i krigsskådeplatser. Eller har de verkligen det? Är det för att de suttit på flygplatser och  hotellrum och rapporterat som de tror att en större trafikolycka eller brand påminner om vad som händer i krig? Nästan ingenting påminner nämligen det minsta om hur ett slagfält ter sig, i form av materiell och mänsklig förstörelse.

Alla har vi säkert våra favoritbegrepp som vi retar oss på såsom felaktigt använda eller missvisande. Snälla, fyll på i kommentarsfältet om ni har några att dela med er av!

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Schabloner när det smäller

%d bloggare gillar detta: