mediestudier

Existens om minaretförbud

Posted in journalistik, källkritik, mediekritik, nyhetsvärdering, sociala medier by Arash Mokhtari on 30 november 2009

Som gammal Människor och tro-reporter och som mediegranskare tycker jag att det finns något extra intressant som uppstår i journalistik om religioner/religiösa.

I går blev det klart att Schweiz inte längre tillåter att minareter byggs. Förbudsförslaget och allt det som låg bakom handlade torsdagens Existens om.

I programmet säger Schweiziska folkpartiets Ulrich Schlüer:
”Minareter är ett vapen, vi brukar tala om bajonett, vapen har med politiska mål att göra”.

Existens har tidigare gjort bra program där man problematiserar varför vi ser problem med vissa religioner men inte med andra. Till exempel frågade man sig varför vissa svenska politiker, med Lars Lejonborg i spetsen, ansåg att vi behövde imamer som skaffat sin religiösa utbildning i Sverige, medan det kravet inte ställdes på katolska präster.

Även i det här programmet försökte redaktionen att ifrågasätta varför man ska göra skillnad på folk och folk, men lyckades inte helt att synliggöra diskrimineringen i det schweiziska förslaget.

Schlüer talade om ”besökare” och ”utlänningar” som måste anpassas sig för att bo i Schweiz och sa att ”minareter hör inte hemma i vårt land och i vår tradition av oberoende och personlig frihet.”

Frågan om vad som händer med infödda muslimer ställdes aldrig. Inte heller hur lång tid det skulle krävas för att islam och kristendomen skulle få vara lika stora delar av Schweiz religiösa identitet.

Programledaren Eva Renström försöker jämföra minareter med kyrkotorn när hon intervjuar Ulrich Schlüer, men får som motfråga: ”Har du någonsin hört ett politiskt budskap från ett kyrkotorn?”

Hon kunde ha frågat honom: ”Har du hört det från en minaret?”

Om det är politiska budskap som Ulrich Schlüer och co vill förhindra vore det bättre med ett förbud på användandet av internet, för det är inte i minareter där politiska budskap sprids.

Annonser
Tagged with: , ,

Kommentarer inaktiverade för Existens om minaretförbud

%d bloggare gillar detta: