mediestudier

Svar från SR:s Studio Ett om ”Slöjan, slöjan, slöjan”

Posted in journalistik, mediekritik, nyhetsvärdering by Torbjörn von Krogh on 17 november 2009

För ett par veckor sedan undrade Arash Mokhtari här på bloggen över valet av bild på kvinnor i slöja. Exemplet gällde Studio Ett i Sveriges Radios P1. Hans fråga skickades vidare till Studio Ett, men något svar kom inte. Då engagerades radions egen avdelning för lyssnarkontakt som hade större framgång.

Här är den ursprungliga frågan:

Varför är det så att redaktörer – här är ett exempel från Sveriges Radio – alltid väljer att bildsätta artiklar om islamofobi eller diskriminering mot muslimska kvinnor genom att välja den mest ovanliga formen av slöjan?

Majoriteten av Sveriges muslimska kvinnor ser definitivt inte ut som kvinnorna på bilden, men måste hela tiden representeras av dem bildmässigt.

Och här är svaret från  Thomas Björkman – chef på Studio Ett:

Jag har läst frågan som finns på bloggen och kan delvis hålla med om kritiken. Just den bilden som finns som exempel på bloggen har i och för sig en person som sköter SR:s förstasida på webben lagt ut, men vi hade samma dag en liknande bild på Studio Etts egen hemsida som vi sköter.

Kan som sagt inte annat än delvis hålla med om kritiken att som bild för att illustrera just ”slöjan” som begrepp är den inte särskilt representativ utan snarare lite ”stigmatiserande”.

Och andra sidan kan man nyansera bilden lite genom att tänka att eftersom diskussionen handlade om att vissa kvinnor undviker vissa områden i Malmö för att slippa glåpord, så kanske det är just kvinnor som har en beslöjning av den typ som finns på bilden som känner sig särskilt utsatta och inte de med en tunn sjal över håret.

THOMAS BJÖRKMAN

chef Studio Ett

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Arash Mokhtari said, on 17 november 2009 at 17:47

    Tack för svaret.

    Troligtvis diskrimineras kvinnor som har den klädsel som syns på bilden allra mest i det svenska samhället. MEN genom att välja den bilden så ger ni sken av att det ”krävs” den formen av klädsel för att bli diskriminerad, vilket inte är sant. Besökare på er sajt får en skev bild av vilka som diskrimineras, och eftersom få svenska muslimer bär niqab drar de slutsatsen att få är diskriminerade.


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: