mediestudier

Läsarna som medproducenter av nyheter

Posted in journalistik, medieforskning, sociala medier by Michael Karlsson on 10 november 2009

Under en längre tid har jag forskat kring utvecklingen av användarnas roll på nyhetssajter. Forskningen visar (illustrerad bland annat i det kommande numret av Medievärlden) tydligt att användarna gått från att vara helt  utanför sajterna så sent som för bara några år sedan till att kommentera redan färdigproducerat material och under de senaste åren mer och mer vara med i sjävla produktionen av nyheter.

Därför är det extra intressant att se hur nyhetschefen Kristian Lindquist på Svd.se aktivt går ut och efterlyser läsarnas hjälp för att granska biståndsprojekt i realtid. Det här är ett exempel på hur traditionella medieföretag anpassar sig och utnyttjar de möjligheter nätet innebär. Läsarreaktionerna är positiva och förändringen lär inte stanna vid detta.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Michael Karlsson said, on 10 november 2009 at 18:04

    Vet ej om någon svensk forskade kring Aktuellts öppna redaktion. Däremot träffade jag en tysk (Klaus Meier) på Future of Journalism i Cardiff som använde det som exempel.

    Gällande transparens i allmänhet så har jag flera saker på gång under publicering och fortsätter även följa utvecklingen på sajterna.

  2. Torbjörn von Krogh said, on 10 november 2009 at 17:37

    Transparens att forska på, måhända?
    Vet du om någon studerade Aktuellts Öppen redaktion medan dörren stod på vid gavel?


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: