mediestudier

Rädsla för allvar?

Posted in mediekritik by Lisbeth Gustafsson on 24 oktober 2009

I höst har jag funderat över filmaren Roy Anderssons kritik av medier och det offentliga samtalet. Inte bara för att Museum of Modern Art i New York visade hela hans livsverk i en retrospektiv utställning i september. Utan också för att jag känner igen mig i hans tankar.

Roy Andersson talar om ”vår tids rädsla för allvar”. Att det finns en rädsla för att möta och ta konsekvensen av att det som vi redan vet. Som till exempel att många ungdomar far illa. Att också välbeställda unga säger sig sakna mening och känna misströstan mitt i överflödet. Vi vet det men värjer oss och glider undan, säger han. Och då händer det som han beskriver som en utrensning av allvar, eftertanke, fördjupning, smärtsamma historiska erfarenheter, konsekvens och tålamod i medierna och samtidskulturen.

Och vad får vi istället? Jo, svarar han med hänvisning till filosofen Martin Buber, vi får godtyckets människor. De som räknar pengar, vinster, upplagor och publiksiffror. Det är framgångens företrädare i medierna, i politiken och i företagen. Godtyckets människor som inte förstår betydelsen av offer, möte och närvaro.

Hur vänder vi på det? Vem vågar tala allvar om vägen till sanning och lycka? Och vem vågar ge rum för det i medierna? Det är den stora utmaningen, tänker jag. För paradoxalt nog riktar många människor sin förväntan på en djupare livssyn mot medierna. Vart  skulle de annars gå?

Kan det vara så att det är allvaret de söker? Ett tilltal bortom självupptagenheten och ytan. Den resursen borde varje redaktion kunna bestå dem med utan extra kostnad. Om det får handla om insidan på allvar skulle många, både sändare och mottagare, bli glada. Delaktighet brukar skapa tillit och det är väl ändå rädslans största motkraft.

/av Lisbeth Gustafsson

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Torbjörn von Krogh said, on 24 oktober 2009 at 10:33

    Det du söker finns väl redan i medierna, men kanske inte på förstasidan eller i nyhetsbulletinerna? Det finns i på kultursidor, på i dag-sidor och motsvarande, i väldigt många varianter i Sveriges Radio, i Utbildningsradions utbud, i sena kvällsprogram på tv, på internet. Kruxet är den breda nyhets- och samhällsbevakningen – och värderingarna i den är en samhällsfråga lika mycket som en mediefråga.


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: