mediestudier

Downie och Schudson föreslår åtgärder för att rädda journalistiken

Posted in journalistik, medieföretag, medieutveckling by Torbjörn von Krogh on 20 oktober 2009

Washington Posts förre chefredaktör Leonard Downie och en av USA:s mest intressanta medieforskare Michael Schudson har tillsammans skrivit en rapport som föreslår åtgärder för att främja journalistikens fortlevnad i en kritisk tid. Rapporten är beställd av Columbia University i New York.

Författarna föreslår bland annat skattelättnader för lokala nyhetsredaktioner, att privata fonder donerar pengar till journalistiska projekt, att public service-radion intresserar sig mer för lokal journalistik och att universiteten samarbetar med journalistiska initiativ.

De skissar också på en fond för journalistikutveckling som mediemyndigheten FCC skulle skapa med pengar från telekombolag och internetleverantörer.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Torbjörn von Krogh said, on 26 oktober 2009 at 19:35

  Javisst går det utmärkt att kritisera rapporten, men det är ju också när det finns reformförslag att kritisera som debatten kan utvecklas. Här är en annan länk där just detta sker i ett utbyte mellan bland andra J-Labs Jan Schaffer, Guardians Alan Rusbridger och rapportdelförfattaren Michael Schudson:
  http://www.cjr.org/reconstruction/

 2. Carl-Gustav Lindén said, on 26 oktober 2009 at 9:06

  För dem som följt krisen i den amerikanska journalistiken ger rapporten ännu en duglig sammanfattning av det vi redan visste. Kritiken på hemmaplan är heller inte nådig, läs till exempel hur Tom Grubisich, utvecklare av nya medier vid Världsbanken, sammanfattar bristen på kritiskt tänkande i Downies och Schudsons funderingar.
  October 23, 2009
  Wanted: Less rhetoric, more critical thinking about ‘The Reconstruction of American Journalism’
  http://www.ojr.org/ojr/people/TomEditor/200910/1790/


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: