mediestudier

Handledning för läsare av DN

Posted in journalistik, mediehistoria, medieutbildning, medieutveckling by Torbjörn von Krogh on 15 oktober 2009

Av en tillfällighet snubblade jag över artikelserien ”Handledning för läsare” som redaktionschefen på Dagens Nyheter Börje Dahlqvist skrev och publicerade i DN 20-22 december 1969. I dag hade han säkert bloggat och svarat på läsarnas kommentarer direkt.

Ett citat, i dag hade utgångspunkten kunnat vara flödet på nätet i stället för teleprintertelegram:

”Det är de olika byråernas skildringar av tidsbegränsade förlopp som vi jämför och granskar. Men för den nyhetstidning som vill ha bredd i anslaget är det viktigt att frigöra sig från teleprintertraditionen i så måtto att den inte blir låst vid föreställningen att händelser är ett annat ord för nyheter. Ty då är det risk att man så småningom sitter fast i en nyhetsvärdering som bara rör sig med det som brakar och bullrar.

Nyheter, det är ju också utvecklingar, långsiktiga vågrörelser, opinionsförskjutningar. Dessa nyheter är ofta svåra att skildra, ofta så mycket svårare än de raka händelserna, där både början och slutet är urskiljbara. Tvärsnitten och temperaturmätningarna är vanskliga att utföra. Resultaten kan ibland bli osäkra, men detta är ett reportagearbete som måste skötas.”

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Handledning för läsare av DN

%d bloggare gillar detta: