mediestudier

Nappar Anna Serner på Agneta Lindblom Hulthéns förslag?

Posted in journalistik, medieetik, mediernas ansvarighet, medieutveckling by Torbjörn von Krogh on 28 september 2009

På Bokmässan antydde Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén att om inte berget kommer till Muhammed, så får Muhammed pallra sig ut på en vandring mot höglänta trakter. Det handlar om kravet på den breda parlamentariska medieutredning som förbundet länge förfäktat, men nu lagt i malpåse.

I stället föreslås en så kallad skuggutredning om journalistikens betydelse för demokratin. I en kolumn i dag argumenterar Agneta Lindblom Hulthén för ”en utredning som vågar problematisera och intellektualisera och som varken hukar för kvartalsbokslutsattacker eller uppblossande opinioner”.

Frågorna gäller bland annat problem rörande journalistikens finansiering, ägarkoncentration, textreklam, nätcensur och medieetik. Journalistbasen undrar exempelvis hur det ska gå för ”det självsanerande etiska systemet som fyller hundra år 2016, men som kanske inte överlever till dess”.

Agneta L H vill ha ett brett samarbete och skickar en invit till ”demokratiskt sinnade kamrater” som ”intresserar sig för mediernas makt och ansvar”. Den främste adressaten är troligen Tidningsutgivarna (något som skulle varit ogörligt bara för några år sedan).

Utgivarnas vd Anna Serner besökte också böckernas Göteborg. I ett blogginlägg inför mässan berättade hon att hon ”ska i vart fall hänga runt Journalistförbundets monter, B07:60, som uppmärksammar Dawit Isaak”.

Och i ett senare inlägg beskriver Anna Serner sig på ett sätt som nästan doftar utredningsdirektiv: vi som ”vill skapa opinion runt demokratiska frågor som yttrandefrihet, mediers roll och förutsättningar i samhället”.

Varför inte pröva en öppen utredning i så fall? Genomlyst och diskuterad av alla intresserade på nätet. Det skulle säkert bidra till en framtidsinriktad genomgång.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Nappar Anna Serner på Agneta Lindblom Hulthéns förslag?

%d bloggare gillar detta: