mediestudier

Antecknat i Almedalen 10: Två önskningar vid veckans slut

Posted in medieutveckling, sociala medier by Torbjörn von Krogh on 04 juli 2009

Så är veckan över och utvärderingarna tar vid. Jag har en känsla av att det sedvanliga klankandet om att det bara handlar om ett kul kollo för den tjattrande klassen kommit av sig detta år. Ofta är det ju de som inte varit på plats som sätter sådana betyg.

Det är en stimulerande upplevelse att vandra runt i kvarteren närmast hamnen i Visby och nästan överallt se människor som i alla upptänkliga möteslokaler engagerat samtalar om olika samhällstrender och samhällsproblem. Vem som helst kan slinka in, vem som helst kan slänga käft med Säpo-chefen, Schyman eller Schlingman.

Jag har inte mäktat att gå på alla de seminarier jag velat som behandlat mediers möjligheter och mediers avarter; så många har de varit.

Om jag finge önska något vore det att fler medieforskare tog färjan hit och deltog i mediedebatterna. Genomförda studier, belagda samband och vedertagna definitioner – det finns mycket som forskningen skulle kunna bidra med för att föra sessionerna från allmänt tyckande till djupare samtal.

Önskemål nummer två vore att sammanföra olika perspektiv i en och samma panel. Några har varit bra på det som Tidningsutgivarna och Westander om olika aspekter av de sociala mediernas inflytande.

Andra har renodlat ett perspektiv åt gången, som (s) om duktiga bloggare och (m) om dåliga bloggare. Tänk om bloggarna från USA fått möta Mats Svegfors direkt i en diskussion. Förutom gnistor hade det kunnat generera kunskap och förståelse.

Jag tror inte någon tjänar på att svartmåla vare sig bloggare eller traditionella medier. Båda behöver den andre för att utveckla sig själva och för att fördjupa samhällsdebatten. Bloggare kan utföra kvalitetshöjande mediekritik och traditionella medier kan förfina sina känselspröt.

Jag ser fram emot Almedalen 2010.

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] sedan gå på semestern. Är nöjd med vår närvaro och är glad för positiva reaktioner från Thorbjörn von Krogh. Vi kommer tillbaka nästa […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: