mediestudier

Antecknat i Almedalen 9: Motvalls Mats hos moderaterna

Posted in journalistik, medieutveckling, sociala medier by Torbjörn von Krogh on 03 juli 2009

Blanda inte ihop bloggar med nyhetsmedier, manade SR-chefen Mats Svegfors på ett seminarium som ordnats av moderaterna i riksdagens kulturutskott under rubriken ”Journalistikens död?”.

Bloggen är en fritidsverksamhet och har inget med journalistik att göra hävdade den förre chefredaktören för Svenska Dagbladet. Den har ju ingen affärsmodell som bekostar insamling och värdering av information.

Mats Svegfors beskrev en bloggare han träffat. Hon steg upp tidigt och såg till att barnen kom till skolan. Sedan la hon sig och sov länge. På natten satt hon sedan uppe med sin dator i soffan och bloggade. Mats Svegfors skakade på huvudet och sa att bloggarna förvandlar alls icke medierna till gammelmedier.

Statsvetaren Ulf Bjereld som satt i publiken genmälde att nätet har stora fördelar, till exempel att många ungdomar formulerar sig och att skrivandet är bra för tänkandet. Nätet gör det lättare för journalister att hitta material och det finns bloggare av hög kvalitet.

Han berättade också att han märkt en skillnad hos journalister som intervjuar honom. Tidigare ville de ha fakta. Numera har journalisterna redan samlat in fakta på nätet och vill istället ha analytiska svar. Detta påverkar rapporteringen till det bättre.

Mats Svegfors är själv väldigt mycket ute på nätet försäkrade han. Men det är bara en gång av tusen som han finner något av värde hos en blogg. SR-chefen manade till motstånd mot ’grumligt tänkande om den ädle bloggaren’.

Riksdagsledamoten Mats Johansson (m), tidigare politisk chefredaktör på SvD, höll med om att det nog aldrig har funnits så mycket information att tillgå som det nu gör på nätet. Men det har aldrig ljugits så mycket heller, tillade han. Och nog är det bra att ungdomarna skriver; kunde de bara stava också…

Robert Rosén, tidigare chefredaktör för Gefle Dagblad, i publiken opponerade sig. Aldrig har vi i medierna haft sådana möjligheter som vi har nu, menade han och höll upp sin mobil som han twittrade på. Det görs mycket som är bra på nätet och affärsmodellerna kommer, vänta bara.

Mats Svegfors behöll sin skepsis mot bloggandet och manade till kyla i analysen. Själv förutspår han en renässans för papperstidningen som reklambärare på medellång sikt och goda utsikter för radion i public service. Televisionen däremot får stora problem när datorn och mobilen växer ihop.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Antecknat i Almedalen 9: Motvalls Mats hos moderaterna […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: