mediestudier

Antecknat i Almedalen 8: Inget pyjamasparty hos socialdemokraterna

Posted in journalistik, medieutveckling, sociala medier by Torbjörn von Krogh on 03 juli 2009

Socialdemokraterna, partiet och tidningen Aktuellt i Politiken, hade bjudit in ”två av USA:s mest kända progressiva bloggare” (enligt programpresentationen) till ett seminarium.

Jane Hamsher med Firedoglake.com och John Aravosis med Americablog.com berättade om sig själva och om hur de arbetar.

De har båda viss journalistisk bakgrund men också andra yrkeserfarenheter. Jane Hamsher som filmproducent i Hollywood (co-producer av bl a Natural born killers) och John Aravosis som jurist och politisk konsult i Washington. De är  45-50 år gamla.

Oppositionen mot kriget i Irak, utslaget i valet 2004 med en ny period för president Bush och den växande bloggosfären fick dem att fatta datorn och börja blogga.

Jane Hamsher ingår i ett nätverk av ett 20-tal personer som skriver mer (hon själv) eller mindre flitigt. Hon samlar in pengar av sina läsare för att blogga och driva kampanj i olika frågor, exempelvis mot övervakning på nätet och om behovet av hälsoreform.

John Aravosis får in reklamintäkter. Förra året gick verksamheten så pass bra att han kunde anställa två medarbetare på deltid. I år har han tvingats ta några konsultjobb för kompensera annonsbortfallet i finanskrisen. Hans huvudspår är frågor som rör gay rights.

– Så ni ser att vi topp-bloggare inte är några drop-outs som börjat blogga i brist på annan sysselsättning, försäkrade John Aravosis och hänvisade till den tidigare vanliga nidbilden av okunniga bloggare iförda pyjamas framför datorn.

Jane Hamsher menade att en framgång för bloggosfären är att Big Media inte längre ensam styr nyhetsflödet. Bloggare har ifrågasatt de stora redaktionernas följsamhet mot den politiska och den ekonomiska makten i konkreta nyhetshändelser. De har i stället själva undersökt fakta samt länkat sina läsare vidare till grunddokument och experter inom universitet och organisationer.

John Aravosis förklarade att hans blogg skulle förlora tre fjärdedelar av sitt innehåll utan de traditionella medierna. Han hänvisar till deras artiklar, kritiserar deras artiklar och kommenterar deras artiklar. Det är mediekritik i praktiken och som sådan mycket effektivare än att skicka brev till chefredaktören menar han. Nu har de stora nyhetsredaktionerna också börjat hitta uppslag till artiklar på hans blogg. Han beskriver det som ett symbiotiskt förhållande.

Och både Jane och John nyanserade bilden av en bloggälskande Obama. Partiet vill fortfarande kontrollera opinionen och aktiviteterna vilket leder till friktion med bloggarna.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Antecknat i Almedalen 8: Inget pyjamasparty hos socialdemokraterna

%d bloggare gillar detta: