mediestudier

Antecknat i Almedalen 7: Vad är ett mediedrev?

Posted in journalistik, källkritik, medieetik, mediekritik, nyhetsvärdering by Torbjörn von Krogh on 03 juli 2009

Ullman PR:s seminarium om mediedrev drog en stor publik. Harald Ullman själv inledde med att deklarera att firman inte skulle ha funnits om han inte själv hade utsatts för ett drev.

Stig-Björn Ljunggren, presenterad som provokatör, kåserade underhållande om något han kallade smådrev som han själv genomlidit.

Staffan Dopping, tidigare informationsdirektör för Försvarsmakten, redogjorde för hur en analys från försvaret förvanskats av främst TT och sedan spridits till andra medier. Det var lite oklart om han ansåg att detta utgjorde ett drev, troligen inte.

Cecilia Stegö Chilò, f d kulturminister som under flera år inte betalat tv-licens, berättade levande om hur hemskt det kändes att bli jagad på kommentarer när hon inget hade att säga och hur illa hon tyckte om kommentatorer som plötsligt dök upp och sade sig känna henne och hennes karaktär, personer som hon knappt hade träffat tidigare.

Problemet med seminariet var att det aldrig reddes ut vad som är ett drev.

Lars Adaktusson påpekade att drevjournalistik och granskande journalistik blandas ihop. Cecilia Stegö varnade för konspirationsteorier mot medierna och tycker att de granskar för lite. Maria Abrahamsson, SvD, tyckte i ett publikinlägg att man måste skilja mellan berättigade drev och oberättigade drev. Men några klarläggande definitioner fördes inte fram.

Nu blev kontentan snarast att det är dåligt med dålig journalistik. Vem invänder mot det?

Fakta bör kontrolleras, källkritiken skärpas, obekräftade uppgifter inte spridas, eget allsidigt reporterarbete främjas, kåranda motarbetas och civilkurage uppmuntras.

En viktig slutsats förmedlades av Cecilia Stegö. Lämna aldrig människor som utsätts för stark negativ mediebevakning utan stöd. Människor i denna situation är människor i djup kris.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Antecknat i Almedalen 7: Vad är ett mediedrev?

%d bloggare gillar detta: