mediestudier

Antecknat i Almedalen 5: Mediers personfixering gammalmodig

Posted in journalistik, medieutveckling, nyhetsvärdering, sociala medier by Torbjörn von Krogh on 03 juli 2009

Alexander Bard, aktiv i det politiska nätverket Liberati, hyllade på seminariet om debatten nätverkets betydelse.

Internet är en hydra på gott och ont som kommer att påverka allt i samhället menade han. Överinformationsexplosionen kommer att göra det omöjligt för individen att orientera sig. Därför växer betydelsen av ideologiskt sammanhängande nätverk som hjälper till att analysera och diskutera vad som sker i samhället.

Vi har just sett ett twitterutbrott i Iran. Det krävs kunskap för att tolka vad som sker, vad som är information och vad som är desinformation. Det krävs nog flera twitterutbrott för att höja och sprida denna tolkningsförmåga. Här blir nätverken oundgängliga.

Dessutom skriver nätverket bättre än individen hävdade Alexander Bard. En person ser trenderna, en annan är bra på att formulera sig, en tredje på att redigera och strukturera, en fjärde på att sätta rubrik. Det går snabbare och blir bättre ( – och låter nästan som arbetet på en redaktion.)

Alexander Bard dömde i sammanhanget ut mediernas personfixering. Den är så gammalmodig. Bevaka i stället vem som arbetar ihop med vem, vilka kontakter tas och vilka allianser finns?

Mona Sahlin (s) nuddade samma tema i ett reflekterande nattligt samtal i domkyrkan när hon talade om ledningsmodeller: Laget går före jaget.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Antecknat i Almedalen 5: Mediers personfixering gammalmodig

%d bloggare gillar detta: