mediestudier

Antecknat i Almedalen 4: Dör DN Debatt?

Posted in journalistik, medieutveckling, sociala medier by Torbjörn von Krogh on 03 juli 2009

En arena som DN Debatt behövs i varje samhälle, hävdade PM Nilsson på PR-firman Westanders

 seminarium om debattsidornas förhållande till de sociala medierna.

Han fick skarpa mothugg av de övriga i panelen.

Lotta Gröning, vänsterdebattör i Expressen, menade att DN Debatts tid är ute. Den sysslar bara med utspel för partimedlemmar, journalister (’vi som får betalt för att läsa’) och etablissemang. Piratpartiet fick 40 000 medlemmar på fyra dagar utan en enda debattartikel på DN Debatt.

Zaida Catalán (mp) sågade DN Debatt som den borgerliga alliansens Pravda, utan betydelse för en bredare debatt.

Alexander Bard, presenterad som författare och filosof, hävdade att DN Debatt bara är till för pensionärer och partiledare samt är döende. DN Debatt (och partierna) klarar bara envägskommunikation. Utspelens tid är förbi, nu krävs interaktivitet för att få engagemang och kvalitet.

PM Nilsson har tidigare varit ansvarig för ledar- och debattsidorna på Expressen men driver numera debattsajten Newsmill ihop med två kompanjoner. Under Almedalsveckan fick Newsmill-trion motta pris för sin förmåga att förstå och använda de sociala medierna.

DN Debatt är ingen döende dinosaurie ansåg PM Nilsson. Alla samhällen behöver en sådan samlad och samlande arena. En arena som dessutom generar en oerhörd interaktivitet i samhället, om än inte på sin egen tidningssida. Att Piratpartiet klarar sig utan DN Debatt beror på att det är en ungdomsrörelse och på att DN Debatts betydelse för ungdomen minskar.

Alexander Bard kontrade med att berätta att han slutade läsa DN för tio år sedan. Detta skulle förmodligen bevisa DN Debatts ringa betydelse. Men kanske säger det också något om Alexander Bards kunskap om avdelningen?

I alla händelser är tydligen DN Debatt fortfarande värd att lägga tid på i debatter.

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] von Krogh on 03 juli 2009 Alexander Bard, aktiv i det politiska nätverket Liberati, hyllade på seminariet om debatten nätverkets […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: