mediestudier

Antecknat i Almedalen 3: Rubrikvänliga provokationer

Posted in journalistik, mediekritik, medieutbildning, nyhetsvärdering by Torbjörn von Krogh on 30 juni 2009

Forum för frivilligt socialt arbete med flera frivillorganisationer kallar till seminarium med titeln ”Varför är den idéburna sektorn så ointressant för medierna?”.

Någon undersökning som visar att så verkligen är fallet presenteras inte. Tvärtom inleder Anna Carlstedt från Forum och IOGT-NTO med att berätta en del organisationer är flitigt omskrivna. Folknykterhetens vecka genererade exempelvis ”tusentals klipp”.

Men detta är undantag. Och med tanke på den civila sektorns stora och växande betydelse så borde medierna rapportera mera anser hon.

Birger Östberg på PR-byrån Westander opponerar sig. Han har egen erfarenhet av att arbeta med pressfrågor inom Fi och vänsterpartiet och av att bistå byråns kunder med mediestrategier.

Han har märkt att det inom olika sektorer av samhället finns konspirationsteorier som ’förklarar’ varför medierna inte bevakar just denna sektor. Inom vänstern beror det på att medierna ingår i det kapitalistiska systemet. Inom näringslivet heter det att journalisterna är vänstervridna. Och inom Feministiskt initiativ heter förklaringen patriarkala medier.

Själv förespråkar han att frivilligorganisationerna lär sig mediernas nyhetsvärdering och levererar sådana nyheter som redaktionerna nappar på. Han föreslår exempelvis inrättandet av ett nytt nationellt pris med kandidatnominering i alla län. Corren i Linköping kan ”garanterat” inte låta bli att skriva om de östgötska kandidaterna hävdar han.

Anna Carlstedt funderar kring karaktären på frivilligorganisationernas pressmeddelanden. Det kanske är ett problem att de ofta handlar om goda nyheter? Röda Korset gör att flyktingar får ett bättre mottagande; Majblomman samlar in pengar till barn på kollo. Kanske ska vi bli mer dramatiska i vår kommunikation med medierna, resonerar hon.

Hon illustrerar tanken med den romerska retoriken. På antikens torg meddelade talaren inte torrt att någon bragts om livet. Nej, den mördades mörkfläckiga kläder lyftes upp för alla att se och förfäras över det blodiga dådet.

En person i publiken frågar om organisationerna bör bli mera av provokatörer och mindre  av ’nickedockor’?

Anna Carlstedt applåderar ungdomsorganisationernas civila olydnad när det finns en medveten tanke bakom sådana aktioner.

Birger Östberg säger att provokationer är bra, de skapar nyheter.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Antecknat i Almedalen 3: Rubrikvänliga provokationer

%d bloggare gillar detta: