mediestudier

Från filmcensur till mediekunskap

Posted in källkritik, mediernas ansvarighet, medieutbildning, medieutveckling by Torbjörn von Krogh on 10 juni 2009

Filmcensuren slopas för vuxna föreslog i går den statliga utredaren Marianne Eliason. Hon föreslog också att en ny myndighet skapas med bredare uppgifter. Den ska, med utredningens egna ord:

 

• vara expert på medieutvecklingen och dess konsekvenser för barn och unga,

• sprida information och ge vägledning om skadlig mediepåverkan till barn, unga och vuxna,  

• verka för mediebranschernas självreglering,

• genom samarbete med andra myndigheter, skola, föreningsliv, ideella organisationer, opinionsgrupper m.fl. skydda och stärka barn och unga i medielandskapet, 

• följa den internationella utvecklingen och delta i internationellt samarbete när det gäller att skydda barn och unga från skadlig mediepåverkan och att stärka dem som medvetna mediekonsumenter.

 

Här finns ju början till uppgiften att sprida mediekunskap till hela befolkningen. Bra! Brittiska granskaren Ofcom har sedan några år uppdraget att höja denna ’läskunnighet’ (media literacy) hos britterna.

Men färdigheten bör förstås inte enbart omfatta ’skadlig mediepåverkan’ som det står i utredningen, utan kunskap om hur medier fungerar över huvudtaget.

Behovet ligger i tiden. Andra initiativ i denna riktning är Sim(o)s verktygslåda med hundratals länkar för mediekunskap och Tidningsutgivarnas planerade breddning av Tidningen i Skolan till en Mediekompass, som ska ge orientering om källkritik och mediernas funktioner.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Från filmcensur till mediekunskap

%d bloggare gillar detta: