mediestudier

Integritet någon?

Posted in journalistik, mediekritik by Lars Ilshammar on 04 juni 2009

Staffan Erfors får lämna Expressen med omedelbar verkan. Orsak: avslöjandet att han är kompis med Hells Angels förre president Thomas Möller och vid åtminstone två tillfällen lånat ut sin privata bostad till Möller.

Staffan Erfors är inte vem som helst: har varit chefredaktör på Kvällsposten, nöjeschef på Expressen och är idag tidningens korre i New York. Frågan blir förstås: hur är det möjligt att en person med Erfors bakgrund och erfarenhet kan göra en sådan tabbe? Hur kan omdömet slå så totalt slint? Hur står det till med reflexerna, med de journalistiska instinkterna och integriteten?

Erfors utför en snabb pudel på chefredaktör Thomas Mattssons blogg och vill nu be alla om ursäkt för att han inte tidigare har insett det olämpliga i kontakterna med Möller. Det låter som en politiker som ertappas med fingrarna i syltburken. Hoppsan – så tokigt det kan bli!

Expressen gör förstås det enda rätta när man låter Erfors gå, och Thomas Mattsson förtjänar en guldstjärna för snabbheten och öppenheten. Ändå skickar historien nya varningssignaler om pågående normupplösning och identitetskris inom svensk journalistik. Det går att påminna sig fler exempel på journalister som haft svårt att hålla på integriteten från de senaste åren:

  • TV 4:s politiske reporter Anders Pihlblad som fastnade på pussbild med Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrica Schenström.
  • Niklas Svensson som stängdes av från Expressen i förra valrörelsen sedan hans inblandning i dataspioneriet mot (s) kommit fram.
  • Reportern Niclas Rislund som fick gå från Expressen efter att ha låtsas vara polis.

Erfors påstår att han lärt känna Möller ”i sociala sammanhang i Malmö”. Jaha – i vilka sociala sammanhang kan journalister numera utan problem umgås med dömda gängledare, undrar man? Kanske är det så att mediekonvergensen leder till en sammanblandning av identiteter?

Att det var en polisutredning som först avslöjade Erfors kompisskap med Möller säger också att det är lite si och så med mediegranskning och självsanering inom svenska medier.

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Torbjörn von Krogh said, on 04 juni 2009 at 12:53

    Expressen jagar – och skapar – nyheter.


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: