mediestudier

”Positiva VLT”

Posted in journalistik, medieföretag, nyhetsvärdering by Torbjörn von Krogh on 25 maj 2009

För en dryg vecka sedan, 15 maj, satsade tidningen VLT som ges ut i Västerås på positiva artiklar. Såhär förklarar nyhetschefen Mats Nydahl på tidningens ‘vanliga’ förstasida:

”Finanskris, bomber, brottslighet och Bandidos – det är lätt att bli deprimerad av allt elände som sköljer över oss från världens alla hörn. Men en dag kan vi väl få vara glada! tänkte vi på VLT:s redaktion. Och så gjorde vi 44 sidor, en särskild del av dagens tidning, med bara positiva nyheter och reportage. Men var inte orolig, vi gjorde två vanliga delar av tidningen också – de börjar här.”

Första och sista sidan utgörs av en enda stor bild av ett 30-tal personer som utövar skrattyoga. Sedan följer reportage om anhörigvårdare på semester, framgångsrik tumörkirurgi, gymnasieelever som gjort fältstudier i Afrika och Europa, harmoniska hästar, årets viktväktare, feng shui i trädgården, skolpoliser, it-hjältar, framtidens idrottsstjärnor, chokladpralintillverkning, glasblåsning till förmån för Clowner utan gränser, Västerås barnfestival, svinkonst och samarbete mellan en bonde och en förskola.

En hel del är lättsamt, annat föder vidare funderingar. Enbart skolprojektet med fältstudier i Etiopien och Sydafrika skulle kunna ge underlag för en egen bilaga och kontinuerliga uppföljningar.

Jag uppfattar inte att bilagan är tänkt som ett inlägg i diskussionen om mediernas nyhetsvärdering, om konstruktiv journalistik, som vi skrivit om tidigare här på bloggen.

I de övriga tidningsdelarna finns den traditionella blandningen av nyheter: ”Påkörd man avled av sina skador”, ”Missnöje med sparande i Hallsta” och ”S:t Iliansskolan fick svenskt fredspris”.

Bilagan med glada nyheter hade vinjetten ”positiva vlt”. Journalistiken skilde sig inte från den i de andra delarna, det var snarare mixen och ibland längden som var annorlunda. Enbart positiva inslag i stället för den sedvanliga blandningen av ’goda’ nyheter och ’dåliga’.

Det vore spännande om VLT eller någon annan tidning med ambitioner, nästa gång gick i närkamp med utgångspunkten för själva journalistiken. Många s k dåliga nyheter kan nog bli mer framåtblickande med ett annat upplägg.

PS I ett avseende avvek den glada bilagan från de övriga. Mer än halva utrymmet utgjordes av annonser, i de övriga delarna var annonsandelen betydligt lägre. Denna dag delades tidningen ut gratis i Västerås. Positiva VLT på mer än ett sätt.

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Lasse Sandström said, on 25 maj 2009 at 12:34

    Det är ett kul experiment väl värt att testa fler gånger. Det är blandningen av kritisk/negativ och positiv, framåt- och bakåt blickande, bra och dåliga nyheter, kort och långt, o s v, som gör en tidning levande, tycker jag. Leicester Mercury har en spalt på första sidan ett par gånger i veckan där någon ur minoriteterna i stan intervjuas med bild, en i taget. De får berätta vad som känns angeläget för dem, vad de går och funderar på, vad som gläder, och vad som bör kritiseras. Det är ju en form av text som kan klassas som både positiv och negativ, som mycket annan journalistik. Att bara publicera negativa nyheter är misslyckad journalistik. Verkligheten är inte sådan, som tur är.


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: