mediestudier

Arabvärlden och islam- lästips

Posted in journalistik, källkritik, mediernas ansvarighet by Lasse Sandström on 22 maj 2009

Okunskap är en av förklaringarna till den stereotypa bilden av araben eller muslimen i svenska massmedier. Det finns bra böcker för den som vill veta mer och för att kunna ge en mer nyanserad och sanningsenlig bild – och avliva en och annan förutfattad mening. Det är till exempel fel att blanda ihop begreppen araber, muslimer och Mellanöstern. Endast en femtedel av världens muslimer är araber. Alla araber är inte heller muslimer, det finns också kristna, judiska och drusiska araber.

Understanding the contemporary Middle East, redigerad av Deborah J Gerner är ett lättläst och uttömmande verk om Mellanöstern, finns nu i en tredje utgåva, boken används i kursen Mellanösternkunskap 20 poäng vid Lunds universitet.

The Arab World av Allan M Findlay ställer frågan om ekonomisk utveckling i Mellanöstern är möjlig utan sociala och politiska förändringar. Mycket intressant eftersom det finns en stark demokratisk rörelse som västerlandet konsekvent motarbetat genom att backa upp diktatorer i området.

Det stora kriget för mänskligheten. Kampen om Mellanöstern av journalisten Robert Fisk borde varje journalist läsa. 1176 sidor, åskådligt och gripande.

En intressant vardagsbild ger Geraldine Brooks i reseberättelsen Allahs döttrar, De muslimska kvinnornas dolda värld, på originalspråket Nine parts of desire. The hidden world of Islamic women där hon iklädd slöja dricker te med ayatollans änka i Iran, besöker radikala feminister, eritreanska gerillasoldater och upptäcker att muslimska kvinnor gärna rakar skötet precis som systrarna i väst.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Arabvärlden och islam- lästips

%d bloggare gillar detta: