mediestudier

Islamofobi i svenska medier?

Posted in journalistik, medieetik, mediekritik, mediernas ansvarighet by Arash Mokhtari on 20 maj 2009

Häromveckan arrangerade vi på Quick Response tillsammans med förlaget Atlas och studieförbundet Sensus två seminarier kring islamofobi på ABF. Andreas Malms nyutkomna bok Hatet mot muslimer hade inte riktigt genererat debatt kring själva ämnet, utan fokus hade snarare hamnat på författaren.

Vi på Quick Response har flera gånger granskat vilken bild som medier förmedlar av islam och ”muslimer” – vilka nu medier väljer att utse till muslimer: religiösa, sekulära, kulturella. Det är intressant att se i vilka sammanhang som ”muslimer” syns i medier? När ”muslimer” får ordet? Och var gränsen går för det som man får tycka om ”muslimer”?

Diskussionerna i ABFs lokaler i Stockholm som skulle handla om islamofobi i samhället mitt och hur vi undviker islamofobi i samtal om islam spårade ur delvis. Frågan är om inte den sista debatten just hamnade i det som skulle kunna klassas som islamofobi, där vissa i panelen projicerade sina egna föreställningar om ”muslimen” på andra som deltog i diskussionen.

Kanske var det samma sak som hände när någon på ABF valde den här bilden för att illustrera samtalet. Hur många av Sveriges ”muslimer” ser egentligen ut så?

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Islamofobi i svenska medier?

%d bloggare gillar detta: