mediestudier

Pressens opinionsnämnd pekar ut riktningen

Posted in medieetik, mediernas ansvarighet, medieutveckling, sociala medier by Torbjörn von Krogh on 15 maj 2009

Medievärlden berättar att Pressens opinionsnämnd, PON,  under våren skickat en begäran till sin huvudman Pressens samarbetsnämnd om en utredning av vilket område som PON ska granska.  Pressens samarbetsnämnd består av företrädare för Journalistförbundet, Publicistklubben, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna.

En aktuell fråga gäller artikelkommentarer från allmänheten på redaktionernas hemsidor. De ligger oftast utanför utgivarens juridiska ansvar, men ligger de också utanför utgivarens medieetiska ansvar frågar sig PON.

”Det finns ett behov av att hålla ihop den självsanerande etiska prövningen av papperstidningar och webtidningar för TV, dator, mobil och läsplatta. Pressens Samarbetsnämnd bör utreda detta. (…) En del av inriktningen bör vara att söka finna en sammanhållen ordning för den etiska själv­sanerande prövningen för alla dessa medieformer” , skriver PON bland annat.

Nu ges alltså ett tillfälle  för att ta ett större grepp om självsaneringen. Ta med de journalistiska arbetsmetoderna i bedömningen (alltså inte enbart det som publicerats) och ta med radio- och tv-kanalernas verksamhet. Låt utredarna göra en studieresa till Norge där självsaneringen fungerar mycket mer samlat och överskådligt än i Sverige.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Pressens opinionsnämnd pekar ut riktningen

%d bloggare gillar detta: