mediestudier

Nya svenska läroböcker i journalistik

Posted in journalistik, medieutbildning by Torbjörn von Krogh on 08 maj 2009

Först kom det inget, och sen kom det inget – och om några månader kommer det tre stycken. Av någon anledning ökar utbudet av grundböcker i journalistik markant i höst.

Förlagen och skribenterna (liksom tidigare studenter och journalistutbildare) har märkt hålet på marknaden; den existerande litteraturen har åldrats samtidigt som de redaktionella miljöerna har förändrats.

• I augusti kommer Grävande journalistik av Nils Hanson (Ordfront). Författaren är projektledare och ansvarig utgivare för SVT:s Uppdrag granskning och hans föreläsningar på Grävseminarierna om granskandets abc tillhör varje år de mest uppskattade.

Boken behandlar undersökande journalistik från idé via faktainsamling och intervjuer till publicering. Enligt förlagspresentationen vänder den sig såväl till journaliststudenter och nyfikna privatpersoner som till erfarna grävare.

Omslagsbilden visar ett skarpt öga. Kanske kommer det att uppfattas på olika sätt av människor inom respektive utanför de etablerade medierna?

• 15 augusti räknar Hans Månson med att hans och Hans Strandbergs grundbok Journalistik (Juridisk Reportagebyrå) ska vara ute.

Hans Månson har arbetat på TV4, SVT och flera dagstidningar, senast som chefredaktör på Sydsvenskan, samt varit gästprofessor i journalistik i Göteborg.

Hans Strandberg har bland annat varit specialreporter på SvD (är agronom i botten), chefredaktör på Ny Teknik och är nu på Dagens industri. Båda anlitas som utbildare och föreläsare i journalistiska ämnen.

Inriktningen är mot högskoleutbildningen i journalistik med reporterrollen i fokus. Boken ska ge en grund för de första årens redaktionsarbete. Omslaget är ännu inte bestämt.

• Den tredje boken heter Reporter – en grundbok i journalistik (Norstedts) och är skriven av Björn Häger. Även den kommer i augusti.

Björn Häger har arbetat länge inom Sveriges Radio, bland annat som grävchef och webbchef, men har även  rapporterat i tidningar och numera även i tv. Han har skrivit en bok om intervjuteknik och är en flitigt nyttjad utbildare i detta och andra journalistiska ämnen. Tillika doktorand i journalistik vid Mittuniversitetet.

Boken blir på 400-500 sidor och vänder sig till journaliststuderande. Den behandlar bland annat produktion för tidningar, radio, tv och webb; såväl i teori och som hantverk. Omslaget består av ordet reporter i stora bokstäver.

Fotnot:

För fullständighetens skull vill jag meddela att jag är bekant med samtliga fyra författare, men att jag inte har ett så nära umgänge med någon att jag känner mig förhindrad att skriva om dem i klump. Hans Strandberg och jag bodde under uppväxten en tid i samma flerfamiljshus i Landskrona, de tre övriga har jag träffat genom föreningen Grävande journalister som jag var med om att grunda för 20 år sedan.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Nya svenska läroböcker i journalistik

%d bloggare gillar detta: