mediestudier

Ta socialt ansvar, det är konstruktivt

Posted in journalistik, mediekritik, mediernas ansvarighet, nyhetsvärdering, sociala medier by Lasse Sandström on 06 maj 2009

Apropå konstruktiv journalistik. Det är min övertygelse att medierna bör ta socialt ansvar i vårt mångkulturella samhälle. Det går att genomföra utan att tumma på viktiga principer som oberoende och yttrandefrihet, och den kritiska journalistiken. Medier som Leicester Mercury, Die Zeit och Montreal Gazette har redan bestämt sig för att det är deras uppgift i ett demokratiskt samhälle att aktivt verka för inkluderande, att binda samman vi och dom.

Det här bryter mot konsekvensneutraliteten, att medierna har rätt att publicera vad som helst bara det är sant och korrekt utan att ta hänsyn till konsekvenserna. Men allt fler medier utomlands har börjat ta konsekvenserna av det som publiceras eller åtminstone börjat undersöka vilka konsekvenser det har fått.

Redaktörer som jag har talat med i Storbritannien och Kanada anser att konsekvensneutral journalistik är till för latmaskar.

Vad innebär det att ta socialt ansvar?

1. Journalister måste skapa band och odla kontakter med alla kulturella grupper och trosinriktningar. De måste ta reda på vilka frågor som är angelägna för dessa grupper och vilken roll de spelar i samhället i stort.

2. Journalister måste förstå hur det dom rapporterar påverkar individer och samhället som helhet. Det som publiceras har nämligen effekt på människors uppfattning och därmed också deras beteenden.

3. Journalister måste med andra ord se sin roll som mer än att bara återge händelser. Journalister måste också bryta ned hinder för förståelse så att alla kan leva i harmoni.

Lästips: Society of Editors och Media Trust i Storbritannien har gett ut skriften ”Reporting diversity. How journalists can contribute to community cohesion”

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Ta socialt ansvar, det är konstruktivt

%d bloggare gillar detta: