mediestudier

Konstruktiv journalistik II

Posted in journalistik, mediekritik, nyhetsvärdering by Torbjörn von Krogh on 26 april 2009

Ulrik Haagerup, tidigare chefredaktör på Jyllands-Posten och Nordjyske Medier och numera på Danmarks Radio, har alltså efterlyst mer positiv journalistik (se förra inlägget). Det kan tolkas på flera sätt.

Handlar det om att strunta i viktiga, men ‘negativa’, ämnen som krig och katastrofer för att i stället lyfta fram glada händelser så får han nog både medierna och medieanvändarna emot sig.

Men om det handlar om att försöka komplettera rapporteringen av olika problem med att även göra journalistik om vilka lösningar som kan finnas på problemen så tror jag att han är på rätt väg. 

Åtskilliga redaktörer som jag intervjuade under mina år på Pressens Tidning värjde sig mot tankar om medborgarjournalistik, public journalism, citizen journalism. Önskemål om konstruktiv bevakning hade ingen god jordmån utom på ett område – mediebevakningen.

Mediekritiken fick ofta underkänt av redaktörerna för att den inte var kunnig,  inte satte in händelser i ett större sammanhang, inte gav hela bakgrunden. När jag senare gjorde en enkät med dagspressens chefer lovordades  just kritik som var ”konkret och konstruktiv”.

Kanske är tiden mogen för en nyanserad diskussion om behovet av konstruktiv journalistik och inte bara om önskvärdheten av konstruktiv mediekritik?

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. pettercohen said, on 26 april 2009 at 17:33

    Ett ställe att börja för att hitta info om hur andra tänker kring konstruktiv journalism, eller som de kallar det, eftersom de fokuserar på konfliktproblematiken, ”peace journalism”.

    http://www.peacejournalism.org/


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: